600 woningen rond het station? Uit de Gooi & Eemlander


600 woningen rond station

wonen Hilversums college hoopt op 6,5 miljoen euro uit Den Haag

Het Hilversums college hoopt van het Rijk ruim 6,5 miljoen euro te krijgen voor de bouw van 603 woningen.

Eddie de Paepe

Hilversum De helft van de 603 nieuwe woningen moet verrijzen bij het station, de andere helft aan de overkant van het spoor, op bedrijventerrein Noorderweg.

Hilversum heeft beide plannen aangemeld bij het Rijk voor de tweede ronde van de zogeheten Woningbouwimpuls. Dit is een pot met 1 miljard euro voor het versnellen van concrete woningbouwplannen, die binnen enkele jaren te realiseren zijn. Wethouder Arno Scheepers (VVD) meldde een maand geleden in deze krant dat Hilversum aan het onderzoeken was of er voor Crailo en het Stationsgebied een beroep op die pot kon worden gedaan. Crailo is nu blijkbaar ingeruild voor bedrijventerrein Noorderweg.

Dat Hilversum een beroep doet op de Woningbouwimpuls werd woensdag wereldkundig gemaakt door de gemeente Amsterdam. In een persbericht werd gemeld dat de Metropoolregio Amsterdam (MRA) bij het Rijk ’een bod heeft neergelegd’ om een kleine 20.000 betaalbare woningen te bouwen voor 2025. Het gaat om tien projecten in Amsterdam, Zaanstad, Haarlem, Haarlemmermeer, Amstelveen, Purmerend en Hilversum. Die variëren in omvang van 600 woningen in Hilversum tot 4100 woningen op IJburg II in Amsterdam.

Van het Rijk wordt een bijdrage van 100 miljoen gevraagd, gemiddeld vijf mille per woning. ,,De plannen vanuit de gemeentes liggen voor, de spades kunnen de grond in”, stelde Cees Loggen, gedeputeerde Wonen van de provincie Noord-Holland, in het persbericht. ,,We rekenen op een positieve reactie van het kabinet.”

Wethouder Scheepers bevestigt desgevraagd dat Hilversum vlak voor het verstrijken van de deadline 6,5 miljoen euro subsidie heeft aangevraagd. Het gaat om een bijdrage aan de ’publieke onrendabele top’, oftewel het geld dat de gemeente moet toeleggen op de woningbouw. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie moest de gemeente met een plan voor minimaal 500 woningen komen. Vandaar dat de twee bouwlocaties aan weerszijden van het spoor in de aanvraag zijn gecombineerd.

Bij het gemeentelijke plan voor het Stationsgebied – waarvoor Hilversum diep in de portemonnee zal moeten tasten – gaat het om 302 woningen, terwijl projectontwikkelaars aan de Korte Noorderweg 301 woningen willen bouwen. Die laatste locatie maakt deel uit van de plannen voor de Spoorzone en daarmee van de Gebiedsagenda voor het postcodegebied1221. Het college heeft in de afgelopen maanden intentieovereenkomsten getekend met grondeigenaren en projectontwikkelaars voor diverse locaties in dit gebied. Het ging om het Venetapark, het Hunkemöllerterrein (Liebergerweg), de oude sigarenfabriek (Ampèrestraat) en de Wybertjesfabriek (Larenseweg).

Over de herontwikkeling van bedrijventerrein Noorderweg, en dan met name het voormalige pand van Leen Bakker en omgeving, wordt al jaren gesproken. ,,De plannen beginnen nu langzamerhand concreet te worden”, meldt Scheepers. ,,Binnenkort sluiten we ook daarover een intentieovereenkomst met de betrokken ontwikkelaars.”

Uit de Gooi & Eemlander 

Laat een bericht achter