Auto of de fiets?


Op donderdagavond stroomde de Vorstin vol met betrokken Hilversummers. Dit is de avond van het stadsgesprek. De afronding van de participatie en de start van de totstandkoming van de Omgevingsvisie. Aan de opkomst lag het niet. Het was een mooie zaal vol. Ook aan de avondvoorzitter lag het niet. De sportcommentator Gert van ’t Hof loodste ons soepel door de avond. Dat deed hij ontspannen en met een kwinkslag.

Floris Voorink was zichtbaar opgelucht dat hij dit deel nog kon afsluiten. De verantwoordelijk wethouder zit in zijn demissionaire periode en draagt over ongeveer twee weken het stokje over. Eindelijk zit de participatie er op. Na een moeizame periode van ongeveer 2 jaar. Wel benadrukt Voorink dat het gesprek met de samenleving voortgezet zal worden. Participatie is niet afgerond! Aan het einde van avond koppelde Voorink nog terug dat de Hilversumse samenleving géén hoogbouw wil. De nieuwe raad zou voor max 5 à 6 bouwlagen moeten gaan, roept hij op!

In het gesprek worden de dilemma’s wel wat simplistisch gebracht. Bent u voor de auto of de fiets. Natuur open of gesloten. Bouwen in de stad of ook daarbuiten. Het publiek maakt gretig gebruik om diens stem te laten horen. Een veelheid van argumenten voor en tegen de stelling komen voorbij. Toch is het beeld helder. De bewoners van Hilversum willen een stad die zich ontwikkelt met minder auto, met zorg voor de natuur en binnen de stadsgrenzen bebouwd. Of anders gezegd: er is steun voor groene woonomgeving, fraaie openbare ruimte (Dudok) en geen hoogbouw, hooguit in het centrum.

Op de foto staan vlnr: Floris Voorink, Gert van ’t Hof, Ynske Betlem van Hilversum100 en Frans Kwantes van HOP2040. 

Er klinkt een sterkte oproep om het gesprek met de inwoners gaande te houden. De gemeente geeft nadrukkelijk aan dat de concept Omgevingsvisie 2040 ook aan de betrokken burgers voorgelegd wordt.

Laat een bericht achter