Welkom in Groot-Amsterdam?


In het Muziekcentrum van de Omroep organiseerde het Dudok Architectuur Centrum een avond  met als titel: “Thuis in Hilversum”.  We werden keurig geplaceerd volgens de corona richtlijnen. Daardoor is het lastig in te schatten maar vermoedelijk waren we met ongeveer 70 personen.

Het hoofdmenu van de avond was een film die gemaakt is door Roland Duong met verhalen van Hilversummers. Verhalen die ingaan op sociale en maatschappelijke vraagstukken. Wonen, werk, inclusie en zelfs de positie van expats komen voorbij. Mooi om te zien, goed gemaakt (al liep het geluid niet helemaal synchroon met beeld) maar bij mij blijft toch vooral de vraag hangen, waarom is dit gemaakt. De film begon immers met de titel: Welkom in Groot-Amsterdam. Die zweem van wat bij ons ook wel bekend staat als MRA (Metropool Regio Amsterdam) verdween niet. Een van de figuranten uit de film kreeg bijvoorbeeld zelfs een baan bij de gemeente Amsterdam.

Het tweede deel van de avond was een gesprek over de film en het vraagstuk over hoe we het gesprek over de toekomst van Hilversum aan de praat krijgen. Een licht morrende zaal over de titelslide beweegt mee met de handig opererende moderator. Die deed zijn best, kreeg de zaal uit de mopperstand, en wilde maar praten over hoe Hilversum meedoet. Waaraan…? Ik vermoed aan Groot Amsterdam.

Ik geef aan dat het mij opvalt dat een gesprek over de toekomst van Hilversum gekaapt wordt door de MRA. De gemeenteraad is buitenspel, het college speelt momenteel officieel geen rol en ondertussen gaat de MRA door. Hilversum wordt geacht om een open gesprek over de toekomst van Hilversum te voeren. Op papier is de woningbouwopgave in de MRA van tafel. Maar deze avond bewijst dat daar geenszins sprake van is. Ik voel het gespreksonderwerp opnieuw (zucht) op de agenda verschijnen.

Wat willen wij graag van onderop aan de slag. Met alle inwoners van Hilversum. Zonder die van bovenaf opgelegde woningbouwopgave.  Maar hoe? Die vraag ligt wat mij betreft echt bij de gemeenteraad.

Kijk op stad-forum.nl voor meer info over het project Groot-Amsterdam, Hilversum http://www.stad-forum.nl/artikel/77/hilversum

De opmerkingen (2)

  • Rob

    De moderator legde het publiek 2 vragen voor:
    – is er behoefte het gesprek te voeren over de toekomst van Hilversum?
    – en zo ja, hoe kan dat gesprek het beste vorm gegeven worden?

    Veel reacties gingen over negatieve ervaringen met de gemeente. Maar ook dat er na het overwinnen van veel obstakels, toch resultaat is geboekt. Duidelijk werd dat om resultaat te bereiken, initiatief vanuit de bevolking en veel doorzettingsvermogen nodig is. Maar ook dat er een duidelijk doel moet zijn, herkenbaar voor de buurt. Enkele voorbeelden kwamen goed uit de verf: ontwikkeling Hunkemöller terrein, transformatie oude brandweergarage, Vonk, tiny houses, voedselbank. Daaruit kun je concluderen dat er, in ieder geval bij de aanwezigen, veel behoefte is om het gesprek over de toekomst van Hilversum te voeren.

    Maar op de vraag hoe dat gesprek het beste vorm kan worden gegeven, kwamen weinig concrete antwoorden. Want met algemeenheden als: “van onderop”, “samen met de bewoners”, “de gemeente doet niets met onze ideeën”, e.d., krijgt het gesprek dat we willen geen handen en voeten. Bij de meeste initiatieven is er een duidelijk doel, maar hoe duidelijk is het doel als we het hebben over de “toekomstvisie voor Hilversum”?

    Toch was er iemand in het publiek die, samen met buurtgenoten, het gesprek wel handen en voeten heeft weten te geven. Diverse werktafel- en werkgroep-sessies hebben geresulteerd in een zienswijze die ook aan de gemeente is gepresenteerd. Hopelijk hebben de moderator van Stad-Forum en de directeur van het Dudok Architectuur Centrum dat opgepikt, en nemen ze dat mee in de conclusies -en het verslag- van de avond.

    Probleem bij zo’n procesgang is wel dat het ontwikkelen van een gemeenschappelijke toekomstvisie uit al die verschillende groeps-sessies, niet eenvoudig is. Op 28 juni stelde ik daarom op deze site voor een goed voorbereide inhoudelijke enquête met de opzet van “de stemwijzer” te ontwikkelen. De gemeente heeft met de herstart van het participatieproces, nu inderdaad de inwoners van Hilversum gevraagd een enquête in te vullen, een goede herstart lijkt me.

  • Jan Attenoje

    Trap er niet. Er ligt een plan waarbij Nederland volgebouwd wordt, soort van NewYork met wat groenstroken tristatecity.nl

Laat een bericht achter